Ud med det gamle, ind med det nye: Århus skal have nye almene boligområder

SF har i samspil med Aarhus kommune besluttet, at de almene boliger skal fordeles mere jævnt, og de eksisterende boligområder på ghettolisten skal rives ned og genetableres på en mere åben og gennemsigtig måde. Århus er en bykommune, som rummer en bred befolkning med forskellige baggrunde og vilkår. Det betyder, at samfundsgrupper klumpes sammen, og parallelsamfund ses oftere i bybilledet.

Af: Lærke Holm Nielsen

Dette mønster skal der gøres op med, mener byrådsmedlem fra SF, Mette Bjerre. Hun ser regeringens udmelding om et nyt boligudspil som en positiv ting for Århus by, da det kan betyde, at flere får mulighed for at bosætte sig i Århus til en overkommelig pris.

”I 1960-1970´erne byggede man bunkevis af boligområder, herunder mange almene boliger, som blev klumpet sammen. Derfor har vi fået nogle områder i dag, hvor der er kriminalitet, uddannelsesniveauet er lavere, og hvor man simpelthen bare ikke har det lige så godt, som man har i resten af Århus. Og det skal der gøres noget ved, hvilket desværre betyder, at vi skal rive almene boliger ned, for at bygge noget mere blandet”, siger Mette Bjerre, byrådsmedlem for SF i Århus Kommune.

Målet i sig selv er, at Århus skal være en by, hvor der er plads til alle – ikke kun de mest velhavende i samfundet. Samtidig ønsker Mette Bjerre at gøre op med skævheden, der ses i flere områder både i og omkring Århus bymidte.

”Selvfølgelig stopper folk ikke med at være udsatte, fordi de får en ny adresse. Men mennesker, der bor ved siden af andre, kan blive inspireret og dermed lære af hinanden. Det gælder både folk fra almene boligområder såvel som familien i parcelhuskvarteret”, siger Mette Bjerre.

Én måde at gøre udsatte områder mere attraktive på, er at etablere nye aktive skoler, hvilket der for nylig er blevet besluttet i Gellerup. Så snart der er en god skole, tiltrækker man også flere familier til områderne. Det er ikke nok at flytte indkomstgruppe 1 og 2, det skal så vidt muligt gå begge veje, så de ressourcestærke også er villige til at flytte til andre boligområder i Århus.

Per Mouritsen, som er samfundsforsker ved Aarhus Universitet, fortæller desuden, at integration og medborgerskab afhænger af hinanden. For at den enkelte samfundsborger føler sig anerkendt og nyttig, er samfundet nødt til at være åben overfor forskelligheder og se alle som lige nyttige samfundsborgere. Er der ligestilling i samfundet, vil man som regel også føle sig som en del af fællesskabet.

Mette Bjerre tilføjer ligeså, at ”det er en svær magtbalance, når man sidder med et trumfkort i hænderne, som for de berørte måske oplever som en afmagtssituation, men for andre en hjælpende hånd. Derfor forsøger vi at samarbejde så tæt som muligt, for at skåne beboerdemokratiet”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *